In 2013 werd de eerste elektrische vouwfiets van Synergybikes op de markt gebracht: de Crossfold. Deze vouwfiets was ontworpen om zo gemakkelijk mogelijk van A naar B te geraken. Forenzen zouden bijvoorbeeld veel baat hebben bij een vervoersmiddel dat net zo handelbaar is als een vouwfiets, maar een stuk sneller. Toen de eerste Synergybike op de markt kwam, werd meteen duidelijk dat aan een grote vraag voldaan werd: meteen won de Crossfold de prijs voor beste elektrische vouwfiets van ANWB. De Crossfold werd op de markt gebracht met een krachtige 250W motor, een opgevouwen formaat van 90x33x96 en een gewicht van 25 kg. De Crossfold heeft een gemiddelde actieradius van maar liefst 45 kilometer. Met een zuinig gebruik van de accu en afhankelijk van het terrein kan deze actieradius oplopen tot 80 kilometer! De Crossfold wordt geleverd als e-bike: een vouwfiets met gashendel. Hiervoor is een kenteken verplicht. Ook wordt de Crossfold geleverd als pedelec: een vouwfiets met trapondersteuning. Hiervoor is uiteraard geen kenteken vereist. Ook kan de Crossfold gebruikt worden als vouwfiets. Dan heb je geen trapondersteuning, maar zes uitstekende versnellingen die fietsen een plezier maken. Waarom zijn elektrische vouwfietsen zo populair? Er zijn veel voordelen, die zich bevinden op het gebied van milieu, gezondheid en gemak.

Milieu

Elektrische fietsen zijn geclassificeerd als emissievrije voertuigen. Ze stoten immers geen CO2 uit. Zo hebben elektrische fietsen aanzienlijk minder milieu-impact dan bijvoorbeeld auto’s of bromfietsen. Omdat het opladen van een accu aanzienlijk minder kost dan het kopen van brandstof voor een auto, zijn de vervoerskosten per kilometer zeker 50 keer lager dan bij een auto. Bovendien kan de accu gemakkelijk worden opgeladen met vormen van duurzame energie, zoals zonne-energie.

Gezondheid

Elektrische fietsen bieden een uitkomst voor ouderen en mensen met medische klachten. Omdat een elektrische fiets minder kracht vereist dan een normale fiets, is minder uithoudingsvermogen nodig. Bovendien worden gewrichten minder belast. Ook voelen ouderen zich veiliger, omdat minder lichaamsinspanning nodig is. Dit komt de gezondheidszorg ten goede, omdat de elektrische fiets ouderen tot lichaamsbeweging in staat stelt, zonder te veel te eisen. De lichaamsbeweging die zo verkregen wordt komt de gezondheid natuurlijk ten goede.

Gemak

Met een elektrische vouwfiets van Synergybikes ligt de drempel bovendien aanzienlijk lager om erop uit te gaan. Een elektrische fiets heeft een bepaalde fun-factor die ervoor zorgt dat fietsen een groot plezier is. Veel afstanden die met een normale fiets net te lang zijn, kunnen met een elektrische vouwfiets in geen tijd overbrugd worden. Zo wordt al snel voor de elektrische vouwfiets gekozen in plaats van de bus. Ook fietsroutes worden een stuk toegankelijker. Voor mensen die geen uitstekende fietsconditie hebben is een route van 40 kilometer als nel een behoorlijke stap om te maken. Met een elektrische fiets wordt een dergelijke afstand een stuk kleiner. Met een snelheid van 25 km/u wordt deze binnen twee uur overbrugd, waarbij bovendien aanzienlijk minder kracht hoeft worden geleverd dan bij een standaard fiets. Kortom: een elektrische fiets zit vol gemakken die de fietservaring ten goede komen.