Een e bike en een vouwfiets in één. Idealer kan het haast niet. Fietsen met trapondersteuning of door alleen een gashendel te gebruiken is heerlijk. Diezelfde fiets is ook nog eens in een hokje te stoppen. Daarnaast mag een vouwfiets ook mee in de trein en een e bike vouwfiets dus ook. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet.

E bike vouwfiets test

De AWNB test regelmatig vouwfietsen, e bikes en de mogelijke variaties. De e bike vouwfiets werd dus ook getest. Er wordt dan bijvoorbeeld gelet op rijcomfort, vouwgemak, prijs/kwaliteit en ontwerp. Bij zo´n test is het soms wel lastig om de soorten fietsen van elkaar te onderscheiden. Omdat de terminologie over een e bike of elektrische fiets nogal door elkaar wordt gebruikt, gaat dit bij zo’n test veelal op één hoop.

Om verwarring te voorkomen: een elektrische vouwfiets en een e bike vouwfiets hoeven niet hetzelfde te zijn. Technisch gezien is een elektrische vouwfiets een fiets met of zonder gashendel en/of trapondersteuning en een e bike heeft per definitie een gashendel. Deze termen worden door elkaar gebruikt. Daarom raden wij aan om bij het onderzoek doen naar of aanschaffen van een elektrische vouwfiets hier goed op te letten, ook in verband met de wetgeving. Een e bike heeft namelijk een kenteken nodig, maar een elektrische fiets hoeft dat niet. Als het nog steeds verwarrend is, moet je het zo bekijken: een koe heeft vier poten, maar een dier met vier poten hoeft geen koe te zijn.

Terug naar de test. Wanneer scoort een fiets hoog op de test? Als de fiets er stijlvol uitziet, prettig fietst, een goede actieradius heeft, makkelijk te gebruiken is en eenvoudig op te vouwen, zal die een hoge score krijgen. Het kan dus best zijn dat een e bike vouwfiets de hoogste actieradius heeft, maar waardeloos fietst of andersom.

E bike vouwfiets: de Crossfold

Je raadde het misschien al wel, maar in 2013 kwam de Crossfold als beste uit de test. Het was een genot om op te rijden en het unieke vouwsysteem was zeer gebruiksvriendelijk, aldus het testpanel. Een belangrijke bijkomstigheid van de Crossfold is de functie dat de wielen kunnen blijven draaien, zelfs als die is opgevouwen. Zeker bij hellingen of op het perron is dit een zeer welkome functie.

De Crossfold FE16 is in alle betekenis van het woord een e bike vouwfiets. Indien gewenst is hier ook een elektrische vouwfiets van te maken, de gashendel wordt dan uitgeschakeld. Daarnaast beschikt deze e bike vouwfiets ook over een digitaal codeslot, cruise controle en een USB-oplader.

Wil je zelf ook een test uitvoeren met onze e bike vouwfiets? Meld je dan aan voor onze vrijblijvende testrit en we nemen zo snel mogelijk contact op.