Op het moment van schrijven is het heerlijk warm, en de voorspellingen voor de rest van de week zijn ook goed. Hoog tijd om de fiets weer eens te gebruiken dus! We geven je enkele tips om jouw fietstocht ook met warm weer tot een succes te maken.

Tip 1: Drink genoeg water

Het spreekt voor zich dat je genoeg water moet drinken. Met warm weer ga je, zeker als je je flink inspant tijdens het fietsen, zweten. Dat vocht moet ook weer aangevuld worden. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, of stop onderweg bij een restaurant. Sowieso is het gewoon lekker om onderweg even op een terrasje te pauzeren en te genieten van de zon.

Tip 2: Zonnebrandcrème


Als de zon flink schijnt, smeer je dan goed in. Aangeraden wordt om iedere 2 uur even goed te smeren, zeker als je vol in de zon aan het fietsen bent. Neem ook een sterke factor die bij je huidtype past. Zeker bij een lichte en gevoelige huid is het aan te raden regelmatig te smeren. Het zou zonde zijn om totaal verbrand terug te komen van je fietstocht!

Tip 3: Pauzeer regelmatig

Fietsen kan, zeker met warm weer, behoorlijk inspannend zijn. Stop dus ook regelmatig even. Ga even op een bankje zitten, of stop even bij een terrasje voor een kop koffie (bij voorkeur met een glas water erbij).

Tip 4: Drink warme dranken


Je zou verwachten dat je juist koude dranken moet drinken en zo veel mogelijk ijsjes moet eten om af te koelen, maar niets is minder waar. Grote hoeveelheden koude drank vertragen de snelheid van het stromen van je bloed, waardoor je dus minder snel afkoelt. Het drankje zal ook snel worden opgewarmd door de organen in je lichaam. Een ander belangrijk punt: calorieverbranding. Bij het verbranden van calorieën ontstaat warmte. Een groot glas koude cola drinken werkt dus zelfs averechts (al voelt het wel even heerlijk fris aan).

Je kunt dus veel beter kiezen voor koffie of thee (bij voorkeur dus zonder suiker). De warmte van deze dranken geeft een signaal af aan je hersenen dat er meer warmte bijkomt en dat je moet gaan zweten. En door meer te zweten koel je dus ook meteen goed af.