Steeds meer mensen gebruiken de fiets om op hun werk te komen. En groot gelijk ook, het is hartstikke gezond! Als je een stuk samen kunt fietsen met collega’s is het helemaal leuk, dat is toch veel gezelliger dan apart van elkaar in de file te staan?

Hoe gezond is fietsen naar het werk?

Iedereen weet dat mensen iedere dag beweging nodig hebben. De benodigde beweging houdt wel iets meer in dan vanuit je huis naar de auto lopen om vervolgens op een bureaustoel te gaan zitten. Uiteraard doet niet iedereen dit op deze manier, maar we zien het helaas steeds meer gebeuren dat mensen nog amper bewegen en bijna het grootste deel van de dag op een stoel zitten. Door te fietsen naar je werk, kom je snel aan een groot deel van de benodigde hoeveelheid beweging. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat fietsen naar het werk je 10 jaar jonger maakt in vergelijking met collega’s die iedere dag met de auto komen.

Je valt er van af

afvallen tijdens het fietsen

Overgewicht is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Zelfs in een land waar we voorop lopen qua fietsgebruik, hebben steeds meer mensen er last van. Door wat vaker op de fiets te springen, worden veel problemen voorkomen. Fietsen zorgt, zelfs op een laag tempo, voor een goede vetverbranding. Dagelijks 30 minuten fietsen op een gemiddeld tempo van 18 km/u levert je een verbranding van 150 kcal extra op (in vergelijking met stilzitten). Dat is toch weer mooi meegenomen!

Een lekker gevoel

Ben jij een fervent autorijder en heb je onlangs besloten om toch maar eens de fiets te pakken? In dat geval heb je het zelf ook meegemaakt: je voelde je hoogstwaarschijnlijk een stuk fitter toen je op je werk aankwam. Hetzelfde geldt voor het naar huis fietsen. Waarschijnlijk was je een stuk minder gestrest toen je thuis aankwam. Logisch ook: tijdens het fietsen maak je de hormonen endorfine en serotonine aan, die stress reduceren en je een gelukkiger gevoel geven.

Het is goedkoop

Weet jij hoeveel je iedere maand weer betaalt voor je auto? En dan hebben we het niet alleen over de brandstof, maar ook over verzekering, afschrijving, bijtelling (in het geval van een leaseauto) wegenbelasting en onderhoud? Waarschijnlijk schrik je hier zelf van. Fietsen naar het werk is in ieder geval een stuk goedkoper dan het rijden in een auto. Gebruik jij je auto alleen om naar het werk te gaan? Misschien is het dan zelfs te overwegen de auto weg te doen. Met de kosten die je bespaart en het bedrag dat het verkopen van je auto je oplevert, kun je veel leuke dingen doen.

Fiets van de zaak

Veel grotere werkgevers bieden de mogelijkheid om een fiets van de zaak te krijgen. Vaak is hier een bepaald budget voor beschikbaar, waardoor je dus zelf de keuze hebt voor welke fiets je wil gaan. Eén van de mogelijkheden die je dan hebt, is bijvoorbeeld de Crossfold, die ook ideaal is voor langere afstanden als je bijvoorbeeld een keer met de trein naar een klant moet. Zo heb je helemaal geen auto meer nodig!