Fietstochten in de Randstad

Voor een leuke fietstocht hoef je niet ver als je in de Randstad woont. Waar veel mensen verwachten dat ze diep de natuurgebieden of de polders van Nederland in moeten trekken, is er echter in de Randstad ook meer dan genoeg te beleven.

De Randstad en het Groene Hart

Het is logisch dat er in de Randstad wat minder natuur te vinden is om doorheen te fietsen. Door de grote hoeveelheid aan grote steden in de Randstad, is er daar simpelweg wat minder ruimte voor natuur. Tussen de steden door is er overigens meer dan genoeg te beleven. De Randstad ligt namelijk om een minder bevolkt gebied heen, het Groene Hart genaamd. Deze veenweidegebieden liggen dus midden in de Randstad en zijn ideaal om lange fietstochten te maken! Het Groene Hart is overigens aangewezen als Nationaal Landschap, en wordt dan ook goed onderhouden.

Utrechtse Venen

Een mooi deel van het Groene Hart zijn de Utrechtse Venen, gelegen bij Nieuwkoop. Dit gebied is niet alleen leuk om een fietstocht te maken, maar ook om te genieten van een heerlijke vakantie. Dit gebied staat overigens bekend als één van de stilste gebieden van de Randstad. Als je hier een fietstocht gaat maken, raden we aan om te starten bij de Nieuwkoopse Plassen. Dit is één van de laatste uitgestrekte laagveengebieden die Nederland rijk is. Naast moerassen, vind je hier ook verschillende hooilandjes, rietvelden en natuurlijk veel weidegrond. In dit gebied kun je ook makkelijk een parkeerplaats voor je auto vinden, zodat je met de (vouw)fiets verder kunt genieten van dit stille gebied. Een andere goede parkeerplaats om je fietstocht te starten is Woerden.

Den Haag

Den Haag is één van de grotere steden van de Randstad. Ook hier kun je heerlijk tot rust komen tijdens een heerlijke fietstocht. De Hofstad beschikt namelijk over een bos midden in de stad, het Haagse Bos genoemd. Hier kan de natuur nog heerlijk haar gang gaan. Je treft hier dan ook veel verschillende soorten vogels, edelherten en damherten aan. En jawel: dat midden in Den Haag! Ook de Hofvijver mag zeker niet overgeslagen worden tijdens je fietstocht. Waar van Den Haag verwacht wordt dat het voornamelijk stedelijk is, kun je hier zelfs langs een stukje Duinen met zeezicht fietsen. Neem ook zeker Scheveningen op in je fietstocht, zodat je een echt mooie afwisseling hebt van stad en natuur tijdens de fietstocht.

Fietsen in Amsterdam

Wil jij Amsterdam een keer ontdekken op de fiets? Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Amsterdam is namelijk een stad met vele gezichten, en daarnaast is het ook nog eens een echte fietsstad. Op veel plaatsen in de hoofdstad van ons land passeren er gemiddeld ruim duizend fietsen per uur.

Er zijn dan ook veel verschillende fietstochten te volgen in de stad. Het is zeker aan te raden om eens bij de plaatselijke VVV langs te gaan. Zij kunnen je meer informatie geven over leuke fietsroutes. Er worden ook vaker fietstochten met rondleiding gegeven, dus als je meer informatie over de stad en haar verleden wil, is het zeker goed om daar eens bij aan te sluiten. Let op: als je echt veel van Amsterdam wil zien, is het aan te raden om hier zeker een hele dag voor uit te trekken. Amsterdam is namelijk groot, zeker als je ook een groot deel van de prachtige wijken van deze stad wil zien. Fiets zeker ook eens langs het Ijmeer om te genieten van het water!