Over Synergybikes

Synergybikes is in 2010 opgericht door Joris van der Cruijsen en Csaba Szabó. Toen ze zagen dat de verkeersdrukte en files in hun woon-werkomgeving sterk toenamen, dachten ze dat er hier wel een mooie oplossing voor zouden kunnen vinden.

"We waren ervan overtuigd dat het nieuwe voertuig innovatief moest zijn met een modern design"

Hun eerste insteek was om een voertuig te ontwikkelen die de forenzen konden gebruiken om snel en zonder moeite de woon-werkafstand te overbruggen. Het liefst eentje met 2 wielen, want daarmee kon je behendig door het verkeer bewegen.

Innovatie
Ze beseften toen al dat het wel iets totaal nieuws moest zijn, want met de voertuigen die er waren werd het probleem niet kleiner, integendeel. Ook waren ze ervan overtuigd dat het nieuwe voertuig innovatief moest zijn met een modern design. Zonder deze aspecten zouden mensen dit nieuwe voertuig niet gaan gebruiken en was het project gedoemd te mislukken.

Ze kwamen toen op het idee van de vouwfiets. Dit voertuig kon je eenvoudig meenemen en opbergen, zelfs op je kantoor. Alleen moest het een vouwfiets worden die je niet moest dragen als hij opgevouwen was, dit was namelijk niet handig voor de treinreizigers.

In die tijd begonnen heel langzaam de eerste elektrische fietsen op te komen, dus was het voor de hand liggend om de vouwfiets van een afneembaar accu te voorzien. Ze wilden niet een accu die alleen op de fiets moest worden opgeladen, dat was een belemmering, maar eentje die je kon afnemen, zodat je hem zelfs in je kantoor kon opladen. Bijkomend voordeel om voor een elektrische aandrijving te kiezen: je was dan plotsklaps ook van de stank van vervuilende uitlaatgassen af.

Elektrische vouwfiets
Joris en Csaba voorzagen toen al dat een elektrische vouwfiets ideaal was, maar dat er nog iets aan mankeerde om hem helemaal voor de toekomst klaar te maken. Waarom niet een fiets die je op verschillende manieren kunt gebruiken? Naast spierkracht en trapondersteuning werd toen de gashendel een feit.

De bedoeling was om een elektrische vouwfiets te ontwikkelen die zo compact en zo rijdervriendelijk is dat die door mensen kan worden gebruikt om de woon-werkafstand te vergemakkelijken en te veraangenamen. Ze zijn toen het eerste prototype gaan bouwen en hadden een innovatief vouwsysteem ontworpen dat het mogelijk maakte om de fiets in 1 seconde op of uit te vouwen.

Helaas bleek bij de patentaanvraag dat zo’n revolutionair vouwsysteem al wereldwijd gepatenteerd was. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en zijn toen met dat bedrijf gaan praten over een nauwe samenwerking en dat resulteerde in de Crossfold®.

Europese Typegoedkeuring
De gashendel bleek echter een horde te hebben: hij mocht niet legaal op straat worden gebruikt. Hiervoor is een Europese Typegoedkeuring nodig en om dat te verwezenlijken zou een meerjarenplan nodig zijn. Maar omdat Joris en Csaba overtuigd waren dat deze functie de nieuwste standaard binnen de tweewielerwereld zou gaan worden, hebben ze dit doorgezet.

In augustus 2013 was het zover. De Crossfold® was de eerste elektrische vouwfiets met gashendel ter wereld die de Europese Typegoedkeuring heeft behaald. Vanaf dat moment mocht de fiets legaal de weg op met zijn volle snelheid van 25 km/h en niet slechts met een boostsnelheid van max. 6 km/h die sommige andere merken hadden waardoor je geen Europese Typegoedkeuring nodig had.

Bekroning en vernieuwing
Al dit voorwerk werd niet alleen bekroond door de vele positieve reacties van klanten, maar ook door als testwinnaar te worden gekozen door de ANWB Waterkampioen.

Wat eerst als een idee werd geboren om een nieuwe mobiliteitsvorm voor forenzen te ontwikkelen zie je nu dat ook andere gebruikers dit innovatieve voertuig gebruiken. Bij eigenaren van campers, caravans en boten is de Crossfold® al ingeburgerd, maar ook bij scholieren en mensen die in de stad werken en vaak van A naar B moeten gebruiken de Crossfold®. Geen spoor meer van vermoeidheid of te laat komen, omdat er weer geen veel te dure parkeergelegenheid te vinden is.

Ondertussen hebben de jongens niet stilgezeten en kwam er in 2016 het nieuwste model uit. Standaard met USB-oplader, cruisecontrole, digitaal slot op het display en de zeer krachtige 15Ah accu. En dit zijn nog zeker niet de laatste innovaties.