Het voordeel van een e-bike voor forensen wordt al vaak benoemd. Het voordeel van een e-bike voor recreanten is nog niet zo belicht. Een e-bike is een uitkomst voor mensen die niet op een ‘standaardfiets’ kunnen fietsen. Ook als je gewoon zin hebt om een stuk te fietsen, is de e-bike een geweldig vervoermiddel.

Waar zijn dan mooie fietsroutes? Nederland barst als fietsland natuurlijk van de fietsroutes, die stuk voor stuk ook te doen zijn met een e-bike. We hebben vijf fietsroutes uitgezocht verspreid over het land waar je kan genieten van de omgeving en, als je dat wil, van de lokale cultuur.

E-bike fietsroute in Noord-Holland

Even ten noordwesten van Alkmaar ligt fietsroute De groeten uit Groet. Deze bijna 35km lange fietsroute begint en eindigt aan de kust in Bergen aan Zee. Je fietst langs Nederlands cultuurgoed dat teruggaat tot 1575 en door een mooi natuurgebied in de duinen. Dit betekent dat er gelegenheden genoeg zijn om even uit te waaien. Op een gewone fiets duurt de route bijna 2,5 uur, maar met de e-bike is dit bijna 2 uur.

E-bike fietsroute in Noord-Brabant

Letterlijk aan de grens met België ligt fietsroute Bijna in België door één van de prachtige natuurgebieden van Noord-Brabant. Met diverse bezichtigingen, prachtig ingerichte tuinen en authentieke bakkertjes is deze route echt genieten. De bijna 38km lange fietstocht is met de e-bike in iets meer dan 2 uur af te leggen, al zal dit gezien alle bezichtigingen flink uit kunnen lopen. De fietsroute begint en eindigt in het dorpje Bergeijk.

E-bike fietsroute in Gelderland

Oostelijk van Arnhem ligt fietsroute Langs Lathum, een tocht van ‘slechts’ 27,5 km langs Lathum en door de gemeentes Westervoort, Duiven, Zevenaar en Giesbeek. Deze route is vooral landelijk van aard met veel landbouwvelden en een paar cultuurhistorische gebouwen. Deze relatief korte fietstocht is met een e-bike in 1,5 uur af te leggen. De route begint het minst pittoresk van alle besproken routes tussen de A12 en AVR-afvalverwerking op de Lathumsedijk. Je zit wel meteen tussen de boerenvelden, dus het startpunt is geen visitekaartje van de complete route.

E-bike fietsroute in Groningen

In het noorden van het land bij Delfzijl ligt een fietsroute van 58 km die je door een groot gedeelte van Noordoost-Groningen heen leidt. Tijdens deze fietstocht kan je de flora en fauna van het Schildmeer ontdekken, de middeleeuwse stad Appingedam en nog veel meer. De langste route die we hier bespreken is met een e-bike in ongeveer 3 uur af te leggen. Het begin- en eindpunt van deze route, het dorpje Termunterzijl, doet ook dienst als vertrekpunt van andere routes in de omgeving.

E-bike fietsroute in Utrecht

In het midden van Nederland vind je de Kasteeltocht, een fietsroute van bijna 46 km die je langs kastelen rondom Bunnik leidt. Naast de landhuizen en kastelen leidt een groot deel van deze route ook door het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. De route begint en eindigt bij de parkeerplaats aan de Doornseweg in Leusden. De fietstocht is af te leggen in ongeveer 2,5 uur.

Voordat je gaat fietsen, raden wij aan om de accu’s volledig op te laden en om de opladers mee te nemen. Mocht je ergens wat gaan eten, dan kan je altijd vragen of je daar de accu’s mag opladen. Uiteraard wensen we jullie ook heel veel plezier!