Voor- en nadelen van de elektrische vouwfiets

De vouwfiets zonder elektrische aandrijving (de reguliere vouwfiets) zien we vaak in het openbaar vervoer voorbij komen. Deze vouwfietsen worden vaak gebruikt door forenzen. Ze fietsen vanuit hun huis naar het station, nemen de fiets mee in de trein en fietsen vanaf het volgende station door naar hun werklocatie. Deze manier van reizen is ideaal voor mensen die ver van hun werk wonen, niet met de auto willen of kunnen gaan, en tegelijkertijd niet in de omgeving van het station of hun werk wonen.

Volkswagen opstap met de fiets

Elektrische vouwfietsen komen we weer meer tegen bij eigenaren van boten, campers en caravans. Deze reizigers willen vaak graag ook leuke fietstochten maken die vaak wat langer van aard zijn dan de stukken die de forenzen moeten afleggen. De elektrische vouwfiets helpt hen dan met trapondersteuning om zo langere afstanden af te kunnen leggen, zonder dat ze daarvoor ruimte hoeven in te leveren. De elektrische vouwfiets wordt dus vaak gebruikt door mensen die lange afstanden willen fietsen, maar niet de mogelijkheid hebben om een volledige (elektrische) fiets mee te nemen.

De voor- en nadelen van de elektrische vouwfiets

Als je de elektrische vouwfiets met een reguliere vouwfiets vergelijkt, ontdek je zowel voor- als nadelen aan de elektrische vouwfiets. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

  • Voordeel 1: De elektrische vouwfiets heeft grote voordelen ten opzichte van de reguliere vouwfiets als het op lange afstanden aankomt. Door de trapondersteuning (en eventueel een gashendel zoals de Crossfold heeft) is het met de elektrische vouwfiets gemakkelijker om lange afstanden af te leggen.
  • Voordeel 2: De elektrische vouwfiets is fijner in gebruik met slecht weer. Door de trapondersteuning heb je veel minder last van tegenwind, wat ervoor zorgt dat je niet compleet bezweet op je bestemming aankomt.
  • Voordeel 3: Een elektrische vouwfiets is een stuk sneller. Moet je snel op je bestemming zijn? Zet de trapondersteuning aan en je bereikt met gemak hoge snelheden tot wel 25 kilometer per uur.

Zijn er eigenlijk wel nadelen?

We hebben in bovenstaande overzicht enkele voordelen van de elektrische vouwfiets ten opzichte van de reguliere vouwfiets benoemd. Uiteraard zijn er ook nadelen te ontdekken.

  • Nadeel 1: Een reguliere vouwfiets is een stuk lichter. Zeker als je je vouwfiets vaak mee moet nemen in de trein, is een licht exemplaar heel fijn. Dat is het nadeel van de elektrische vouwfiets: deze hebben al snel twee keer het gewicht van een reguliere vouwfiets.
  • Nadeel 2: Een elektrische vouwfiets kan wat lomper overkomen. Door de motor en de accu is de fiets niet alleen zwaarder, maar neemt vaak ook net wat meer plaats in bezit. Zeker in de trein kun je hierdoor wel eens rare blikken krijgen, omdat je fiets meer plaats in beslag lijkt te nemen dan een reguliere vouwfiets. De elektrische vouwfietsen van tegenwoordig zijn echter zo gemaakt, dat dat dus niet het geval is, maar doordat alles wat massiever is wel zo kan lijken.
  • Nadeel 3: De prijs. De elektrische vouwfiets beschikt over meer onderdelen, zoals de motor en een accu. Deze zijn niet goedkoop. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een elektrische vouwfiets vaak een stuk duurder is dan een reguliere vouwfiets.

Voor wie is de elektrische vouwfiets geschikt?  

landschap om te fietsen

De elektrische vouwfiets is voor iedereen geschikt die veel moet of wil fietsen, en tegelijkertijd de mogelijkheid wil hebben om de fiets zelf mee te nemen. Als je slechts korte afstanden moet fietsen (bijvoorbeeld een paar kilometer naar het station en een paar kilometer naar je werk), dan is een reguliere vouwfiets misschien een beter (en waarschijnlijk goedkoper) advies.

Mocht je echter lange afstanden willen kunnen afleggen, of op een hoger tempo willen fietsen, dan een elektrische vouwfiets een goed idee. Zeker voor reizigers die fietstochten willen maken en niet met complete fietsen willen sjouwen, is de elektrische vouwfiets een uitkomst, net als voor forenzen die wat langere afstanden op de fiets moeten afleggen.