Als je een elektrische vouwfiets of normale vouwfiets hebt, wil je deze natuurlijk wel overal mee naartoe kunnen nemen. Met een gewone fiets in het openbaar vervoer heb je nogal eens te maken met regels en moet je zelfs toeslagen betalen, maar voor het meenemen van vouwfietsen in de trein geldt dit gelukkig niet.

Waar moet je wel op letten bij het meenemen van een vouwfiets in de trein?

Het allerbelangrijkste: ben niemand tot last. Er is niets zo irritant als een fiets of een stuk bagage die in de weg staat, waardoor de vrije doorgang in de trein belemmerd wordt. Als je je elektrische vouwfiets meeneemt in de trein, zoek dan altijd een rustig plekje op, waar je de fiets ongestoord neer kunt zetten.

Vouwfietsen worden (in ingevouwen toestand) gezien als handbagage. Hiervoor gelden dan ook de regels van handbagage.

Andere belangrijke aandachtspunten:

  • Haal fietstassen en andere uitstekende zaken van de vouwfiets af. Deze kunnen namelijk onnodig veel plaats in beslag nemen als deze nog op de fiets bevestigd zijn.
  • Let op dat je fietsen alleen in de aangedreven stukken van de trein mee mag nemen. Hier is ruimte gereserveerd voor fietsen, probeer deze ruimte dan ook altijd te benutten als hier geen andere fietsen staan. Let wel: andere fietsen hebben voorrang, aangezien jouw vouwfiets nu eenmaal handbagage is. Mocht deze ruimte niet beschikbaar zijn, kijk dan of je de vouwfiets in een ruimte voor bagage neer kunt zetten.
  • Heb je een vouwfiets die redelijk smal is als je hem opvouwt? Probeer dan de ruimtes tussen de stoelen te gebruiken om je fiets in te schuiven. Deze ruimtes zijn gemaakt voor handbagage, maar vaak kun je hier ook je vouwfiets in kwijt. Dit geldt natuurlijk niet voor alle vouwfietsen. Kijk daarom zelf even of je jouw vouwfiets tussen de stoelen kunt plaatsen. Mocht dit niet lukken, zoek dan een andere ruime plaats, waar je fiets niemand in de weg staat.  

Vouwfiets meenemen tijdens spitsuren

Voor normale fietsen gelden dat deze met een dagpas mee mogen in de trein, met uitzondering van de spitsuren. Voor vouwfietsen geldt dit niet, aangezien deze als handbagage beschouwd worden. Ook de site van de NS is hier heel duidelijk in: “Een vouwfiets mag gratis mee in de trein als u deze inklapt, ook tijdens de spitsuren.

Let op: het is tijdens spitsuren vaak wel extra druk, zorg er dus wel voor dat je een rustig plaatsje opzoekt en niemand tot overlast bent. Als het te druk is in de trein, geef mensen dan altijd voorrang op je vouwfiets, en sla eventueel een trein over. Met de nieuwe dienstregeling van de NS, hoef je vaak maximaal een kwartier te wachten en doe je een hoop mensen (inclusief jezelf – je maakt je treinrit er echt niet gezelliger op als je een vouwfiets meeneemt in een overladen trein), een groot plezier.

Wat zijn de maximale afmetingen voor een vouwfiets in de trein?

Aangezien vouwfietsen in de trein als handbagage aangemerkt worden, gelden deze afmetingen ook. In de trein geldt dat bagagestukken op één dimensie maximaal 85 centimeter mogen zijn. De meeste vouwfietsen halen dit niet, en mogen dus gerust mee in de trein.

De belangrijkste regel voor het meenemen van een vouwfiets in het openbaar vervoer blijft echter: zorg dat je niet tot overlast bent! Voor de rest kunnen we alleen maar zeggen: geniet van de treinreis!

De Crossfold® thuis uitproberen?

Binnen 24 uur een proefrit!