Nederland staat natuurlijk bekend als fietsland, maar waarom is dat eigenlijk? En waarom zijn er zoveel meer fietsen dan mensen in ons land?

De infrastructuur


Waarom Nederlanders gek zijn op fietsen

De belangrijkste reden voor Nederlanders om de fiets te pakken is dat het gewoon gemakkelijk is. De infrastructuur is namelijk helemaal aangepast om fietsen tot een plezierige ervaring te maken. Er liggen dan ook letterlijk duizenden kilometers fietspad in ons land, waar je zonder last te hebben van ander verkeer jezelf op een snelle en veilige manier kunt voortbewegen. Hierdoor is het vaak zelfs sneller om met de fiets te gaan dan met de auto. Nederland staat nu al bekend als één van de meest fietsvriendelijke landen van de wereld. Alleen Denemarken doet het nog beter op dit gebied. Hier zijn namelijk meer mensen lid van een fietsbond en er worden meer fietsen verkocht. Wel worden er op dagelijkse basis meer kilometers per persoon op de fiets in Nederland afgelegd dan in Denemarken. Daarmee staat Nederland op de tweede plaats van meest fietsvriendelijke landen. De overheid is overigens bezig om Nederland nog fietsvriendelijker te maken, want het kan natuurlijk altijd beter.


De cultuur


Waarom Nederlanders gek zijn op fietsen

Fietsen zit bij Nederlanders ingebakken in de cultuur. Op het moment dat een kind net kan lopen, beginnen we hen ook de eerste meters op de fiets al aan te leren. De fiets wordt dan ook bijna overal voor gebruikt: om naar school of het werk te gaan, ter ontspanning, om boodschappen te doen, om bij iemand op visite te gaan of om even snel wat op te halen bij iemand. Fietsen is in Nederland gewoon een manier van leven.


Het is goedkoop

Naast fietsen, staan Nederlanders natuurlijk ook bekend om hun zuinigheid. Een fiets is een goed middel om op jaarbasis veel geld te besparen. Reken maar eens uit wat een auto allemaal kost. Veel mensen schrikken daarvan. En hoe vaak heb je een auto nu echt nodig? Bijna alles is met de fiets te doen, zeker met de opkomst van de elektrische fiets. Voor langere afstanden is het openbaar vervoer een goede optie. Je kunt namelijk gewoon je vouwfiets meenemen, of gebruik maken van een OV-fiets. Letterlijk iedere uithoek van Nederland is op de fiets goed te bereiken, dus het is echt niet nodig om een auto te hebben. Door je auto minder te gebruiken, kun je letterlijk duizenden euro’s op jaarbasis besparen. Daar heb je heel veel fiets voor!