De elektrische vouwfiets. Je komt hem meer en meer tegen. Forenzen die snel van huis naar de trein of metro rijden, hun elektrische vouwfiets opvouwen en vervolgens instappen. Bij de eindhalte stappen ze weer uit, vouwen hun fiets uit en rijden dan net zo snel en gemakkelijk naar hun werk. De elektrische vouwfiets lijkt haast een vervoermiddel uit de toekomst. Maar wat is eigenlijk een elektrische vouwfiets?

De elektrische vouwfiets

Een elektrische vouwfiets is een opvouwbare fiets met een gashendel, die ook trapondersteuning biedt. Je hebt dus te maken met een vouwfiets die zowel een e-bike als een pedelec is.

E-bike
De term e-bike, afkomstig van een samentrekking van de Engelse woorden ‘electric’ en ‘bike’ – wat in het Nederlands letterlijk elektrische fiets betekent, is een fiets die kan worden voortbewogen door trapondersteuning of een gashendel. Een elektrische fiets is echter niet hetzelfde als een e-bike. Je spreekt alleen over een e-bike als er naast trapondersteuning ook een gashendel op de fiets zit. Als er op de fiets alleen maar trapondersteuning zit, wordt er in Nederland meestal gesproken over een elektrische fiets en heb je het technisch gezien over een pedelec.

Pedelec
Het woord ‘pedelec’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘pedal’ en ‘electric’. Een pedelec is dus een fiets die via een elektrische motor trapondersteuning biedt. Het grote verschil met een e-bike is dus dat een pedelec geen gashendel heeft en dus niet kan worden aangedreven zonder te trappen. Er zit wel een limiet op de trapondersteuning. Zodra een pedelec 25 km/u gaat, wordt er geen trapondersteuning meer verleend.

Het begrip elektrische fiets of elektrische vouwfiets wordt geplakt op zowel een pedelec als een e-bike. Dit kan de boel nogal verwarren. Let daarom bij de aanschaf van een pedelec of e-bike goed op welke functies er op de fiets zitten en aan welke wetgeving het vervoermiddel onderhevig is.

De elektrische vouwfiets van Synergybikes

opgevouwen elektrische vouwfietsDe elektrische vouwfiets van Synergybikes, de Crossfold® FE 16, neemt het concept van “een opvouwbare fiets met een gashendel, die ook trapondersteuning biedt” een stap verder. Omdat op een elektrische vouwfiets, naast de onderdelen van een gewone vouwfiets, ook zaken zoals een accu, elektrische motor, display, gashendel en een verzameling snoeren zitten, is het niet mogelijk om een elektrische vouwfiets net zo compact op te vouwen als een gewone vouwfiets.

Maar het is ook geen optie om, net als vroeger, je elektrische vouwfiets met moer- of inbussleutels te moeten op- en uitvouwen. Om het in- en uitvouwen moderner, sneller en vooral ook makkelijker te maken, is de elektrische vouwfiets van Synergybikes met een druk op de knop in en uit te vouwen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar een elektrische vouwfiets of hoe het mogelijk is om zo’n fiets met een druk op knop in en uit te vouwen? Vul het formulier van onze vrijblijvende testrit in. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.